Vonat alól a vonatra - némi sebészi segítséggel


A félreértések elkerülése végett, mondhatnám úgy is, hogy utólagos közkívánatra jelzem: az alábbi eset több, mint 10 éve történt. Nem tudom ugyan, hogy ettől változik-e a jelentősége, ám legyen...
Egy nap estefelé kisvárosunk vasútállomása felé robog a mentőautó. Azt mondják, egy férfi beesett az induló vonat alá. A helyszínen egy erősen spicces, már-már részeg férfit találunk. Jobb kezének kisujja helyén darálthúsra emlékeztető pép, gyakorlatilag teljes jobb alkarjáról a lágyrész nagyja lerántva, a szabaddá vált erek, inak és csontok ötlenek elsőként szemünkbe. Morbid, de hirtelenjében Terminator jut eszembe. Fején is több sebből vérzik, ennek ellenére kitartóan ácsorog a peronon. Megkérjük, hogy legalább üljön le, amíg elsősegélyben részesítjük. Nehezen ugyan, de sikerül leültetni. Gyorsan dolgozik a kis csapat – néhány perc múlva sebei bekötözve, csöpög az infúzió, fájdalomcsillapító már a szervezetben. Ellátás közben tűnik fel, hogy ácsorog mellettünk egy pityergő kislány és egy középkorú nő. Kiderül, hogy a sérült lánya és felesége. Elmondják, hogy már elindult a vonat, mikor „hősünk” fel akart rá ugrani. Nem sikerült neki, a szerelvény alá esett, majd egyedül mászott ki alóla. Hordágy, mentőautó, kórház. A baleseti ambulancián morcos ügyeletes orvos, nem kis kórházunk alkalmazottja, csak ügyelni jár néha ide a megyei kórházból. Láthatóan rettentő bosszús, hogy ilyenkor merészel bárki is megsérülni, pláne ilyen randán. Megkérem a beteget, hadd készítsünk egy-két fényképet sérült karjáról a mobilunkkal. Beleegyezik, készül két fotó (csak amolyan régi mobilos), és már lépünk is ki az ambulancia ajtaján.
Másnap este újra dolgozom. Ismét a baleseti felé visz az utunk, nem állom meg, megkérdezem az aktuális ügyeletestől, hogy tud-e valamint emberünkről. Mosolyogva jön a  válasz: „ Dr. X. Y. kolléga ügyesen elrendezte. Lecsípte a „maradék” kisujját, újra bekötözte a karját, majd hazaküldte.” Számomra nem teljesen világos a dolog, így tovább kérdezek, míg körvonalazódik a teljes történet: dr. X. Y. nem akarta átküldeni további szakellátásra a sérültet a megyei kórház területileg illetékes balesetsebészeti osztályára - tekintettel arra a nem elhanyagolható szempontra, hogy főállásában ő is ott dolgozik -, mert hát mit szólnának a kollégák másnap reggel. Miután megtudta, hogy a sérült budapesti lakos, ráadásul olyan kerületben lakik ahol van plasztikai sebészet is, ellátta némi kötéssel meg jótanácsokkal és kiküldte az éjszaka kellős közepén a vasútállomásra. Az ittas, fejsérült, cafatokban lógó alkarú sérültnek remélhetően legalább lelkére kötötte, hogy a Keletiből egyből a kórházba menjen, nehogy valami baj legyen.
Gondolom utána a jól végzett munka örömével hajtotta álomra fejét az ügyeletes orvosi szobában,  félálomban még újra megdícsérve magát, hogy „na, ezt is megoldottam, igen jó sebész vagyok!”.
Eredeti fotók, csak erős idegzetűeknek.....



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Suvasztás, suvitisz, suvasztitisz

Aranyköpések és társaik

Beletérdeltem...