Taxisblokád vs. egészségügy


Most kivételesen valami aktuálisról fogok írni. Merthogy nagyon böki a csőrömet és nem tudok szó nélkül elmenni mellette.
Tegnap este néztem a híradásokat a tévében, mindenhol a budapesti taxisok uber alkalmazás / szolgáltatás elleni megmozdulását mutatták. Utakat zártak (zárnak) le, lelassítva, helyenként megbénítva fővárosunk közlekedését. A rendőrség kivonult, figyelnek rájuk, de semmi érdemleges nem történt az ügyben.
Aztán eszembe jutott valami: szeptember elején Sándor Mária (a fekete ruhás nővérként "elhíresült" egészségügyi aktivista) és néhány társa egy flashmob keretében az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél 18 percre megállították a forgalmat, csak az autóbuszokat engedték át. Ezért a 18 percért a szabálysértési hatóság gyülekezési joggal való visszaélés és közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt indított 8 ember ellen eljárást, pénzbírsággal sújtva őket.

18 percért!!!!!!!!
Mióta is szarakodnak a taxisok Budapesten? Hétfő hajnal óta? Szorozzuk csak fel 50.000 kemény magyar forint / 18 perc tarifával a  pénzbüntetést. Elég szép összeg jön ki. Rájuk kell verni egyenként. Nem akarja kifizetni? Hát kérem szépen, ott az autója, lehet vinni.
Őket miért nem oszlatják szét? Ja, hogy ők autóval vannak? Azt is el lehet ám vinni! Nem csak az egészségügy méltatlan - életveszélyes, beteget veszélyeztető - állapota ellen kiálló dolgozókat!
Én ott voltam Velük a Normafánál, Áder János köztársasági elnök Béla király úti rezidenciája előtt, a Clark Ádám téren, az Egészségügyi Államtitkárság előtt, a Kossuth téren, de még az első, Budapesten felállított "Szegénykórházban" is. Pedig nem a szomszédban lakom, a főváros nekem otthonról 180 kilométer. A rendezvények (legyen demonstráció) mindig a legnagyobb rendben, csendben zajlottak. Sajnos azt kellett éreznem, hogy nagyon sok szakmabeli elutasító magatartása mellett a "civil lakosság" nagy részét sem érdekelte különösebben egyik megmozdulás sem. A politikusokról nem is beszélve. Néhány ígéret-lufival el lett rendezve az ügy, amelyek már rég kipukkadtak, de nem pottyant ki belőlük a megoldás azóta sem. Gondolom nem kell mondani, hogy a lejtő azóta még meredekebb, és az egészségügyi ellátó rendszer szőröstül-bőröstül, napról napra mélyebbre csúszik. Szerintem megállíthatatlanul.
Beszéltem kollégákkal a rendezvényeken, készült velük sok riport televízióban, rádióban, újságokban. Mindenki kedvesen, normálisan, visszafogottan, intelligensen, reménykedve nyilatkozott.
Elnéztem ezeket a taxisokat egyik kereskedelmi csatorna híradójában, hallgattam a nyilatkozataikat. Hát éppenséggel minden eszembe jut róluk, csak az "intelligencia" szó nem. Hogy mik jutottak eszembe, azt most ne feszegessük....
A szívem majdnem meghasadt, mikor egyikük elmondta, hogy négy éjszakát volt kinn zsinórban a placcon, összesen - úgy emlékszem - 17 vagy 18.000 forint bruttót kocsikázott össze saját bevallása szerint.

Kedves sárga taxis Barátom!
Na ne szédítsél már meg b....eg.... Még a végén elmorzsolok néhány könnycseppet a szemem sarkában a meghatottságtól, de nincs nálam PZS..... Talán, ha küldenél számlaszámot, tudnék egy kicsit segíteni! Sőt, akár még gyűjtést is rendezhetnénk a blokádotok ideje alatt kieső bevételeitek pótlására! Ugyan egészségügyi dolgozó vagyok én is, nem úszok a zsében, de ha valóban ilyen szarul megy, akkor segítek szívesen! Tudom, hogy milyen a nélkülözés, volt benne részem gazdagon...
De tényleg, Barátom? Most akkor minek csinálod? Annyi más munkalehetőség van még a világon! Különösen az agglomerációban. Igaz, azokból a munkákból adózni kell, a NAV minden fityingedről tud. Ott nics taxaméter, amit vagy bekapcsolsz vagy nem... A bérlistáddal nem lehet játszani, hogy vagy bemutatod, vagy nem....
Nem mondom, hogy nem fontos (különösen számotokra), amit csináltok. A megélhetésetek múlik rajta, ezt értem. De ugye nem gondoljátok, hogy mikor egy ország vezetése tízmillió magyar életével játszik nap mint nap azáltal, hogy következetesen beleszarik az összeomlás szélén álló magyar egészségügyi ellátó rendszerbe, akkor pont a Ti problémátok fogja érdekelni?

Ha meg tévedek, és a taxisok ügye előrébb való a politikusoknak, akkor k....a nagy baj van (amit eddig is tudtunk), de még annál is sokkal nagyobb!!!!

Javaslatom egészségügyi dolgozók számára: bénítsuk meg Budapest közlekedését (mint látjátok, lehet úgy is csinálni, hogy ne rámoljanak félre pár perc alatt), csak ezúttal autóval. Mondjuk azt mi is, hogy kifogyott az üzemanyag, és amíg nem pumpálnak pénzt az ágazatba, addig mi sem tudunk üzemanyagot pumpálni a tankba, hogy odébbálljunk a járgányokkal!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Suvasztás, suvitisz, suvasztitisz

Aranyköpések és társaik

Beletérdeltem...